BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Kesäkukkasuunnitelmia kesäksi 2013: Purppurainen kylvökukkaryhmä

Julkaistu: 11. Februaryta 2013 kello 8:00 - tanja

Inspiraatiokuva: ‘Purppurainen usva’ Göteborgin kasvitieteellinen puutarha. Lähde Kukkia koko kesäksi

Kesäkukkien avulla puutarhan tyyliä ja tunnelmaa voi vaihtaa joka kesä. Kylvökukiksi sanotaan niitä yksivuotisia kesäkukkia, joita ei useinkaan löydy kaupoista kuin siemeninä. Kylvökukat tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä sekä vettä ja ravinteita. Kylvökukat ovat edullisia ja niiden avulla saat puutarhaasi erikoisuuksia, joita ei kaupasta löydä. Tosin esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa kylvökukkia voi ostaa ruukuissa kesäkukkien tavoin, mutta Suomessa en ole niitä nähnyt. Palkinnoksi vaivannäöstä ne palkitsevat puutarhurin upealla heinäkuusta syyskuulle jatkuvalla kukinnalla.

Tänä vuonna romantiikka ja kukat valtaavat ruukut: värimaailmani on tumma ja murrettu.Päävärinä on tämän kesän suunnitelmissani viininpunaisen ja purppuran dramaattiset sävyt. Kirkastusta ja valoa istutuksiin saadaan vanhan roosan, valkoisen ja hennon lilan sävymaailmasta. Vihreät ja keltaiset sävyt ovat tänä vuonna murrettuja: sammaleen ja okran sävyjä.

Kylvökukan siemeniä tilataan parhaillaan siemenkauppojen valikoimista. Tuossa oikealla olevassa kuvassa on ideasuunnitelma kylvettävästä ryhmästä. Keskelle on suunniteltu purppuraista sulkahirssiä ja hennon roosaa rohtosormustinkukkaa. Reunoilla kasvaa tumman kastanjanpunaisia  ja hennon vadelmanpunaisia ruiskaunokkeja.

Kylvökukkien siemenet kannattaa tilata nyt ja kylvöpuuhat aloittaa huhtikuun alussa.  Nämä kylvökukat kannattaa kylvää hajakylvönä pieniin, halkaisijaltaa n. 8 cm, ruukkuihin. Pienet kylvökukkaruukut istutetaan sitten kesäkuun 10 päivän jälkeen kesäkukkien kanssa ruukkuihin tai avomaalle esim perennapenkin koristeeksi.

Tämä ryhmä on niin korkea, että siihen kannattaa askarrella esim. pajusta tukiristikko, jonka läpi kasvit kasvavat. Ristikko asennetaan kesäkuussa taimien istutuksen yhteydessä. Kun korkeat kylvökukat ohjaa kasvamaan suoraan ristikon läpi, ei tukemisesta tarvitse huolehtia kesän aikana.

Purppurainen kylvökukkarymä:

Pennisetum americanum, amerikansulkahirssi ‘Purple Majesty’, korkeus jopa 150 cm

Kuvaus: Komea heinä. Täysikasvuisena komean purppuranvärinen, nuoret taimet ovat vihreitä. Pystyt tähkät voivat olla jopa 30 cm pitkiä.

Kasvatus: Hiekkapitoinen, kohtalaisen ravinteikas, vettä läpäisevä kasvupaikka. Suojainen kasvupaikka. Siemeniä voi tilata Siemenvesalta. Kauppilasta voi tilata esikasvatettuja pikkutaimia 3 kpl erissä. Itse tilaan nämä puolivalmiina, koska koristeheinät ovat kovin hitaita.

Digitalis purpurea, rohtosormustinkukka ‘Cameleot Lavender’, korkeus 120 cm

Kuvaus: Pysty kasvutapa. Ensimmäisenä vuonna kehittyy lehtiruusuke, toisena vuonna kasvavat kukkavanat. Jotkin lajikkeet(kuten tähän valittu Cameleot) kukkivat ensimmäisenä vuonna. Kukkii heinäkuusta elokuuhun. Kukat hennon sinisävyisen roosat.

Kasvatus: Multava, vettä läpäisevä maa. Rohtosormustinkukat kylväytyvät helposti itsestään. Poista kukkineet kukkavanat, mikäli et halua uusia taimia. Siemeniä voi tilata Thompson & Morgan:lta

Centaurea cyanus, ruiskaunokki ‘Black Boy’ ja ‘Red Boy’, korkeus 60 cm

Kuvaus: Jäykkävartinen, suikeat, alapuolelta karvaiset lehdet. Kukkii heinäkuusta syyskuulle. Kukat yleensä siniset, tässä suunnitelmassa valittu kastanjanpunainen ja vadelmanpunainen lajike.

Kasvatus: Melko ravinteikas, vettä läpäisevä multa. Ruiskaunokin siemeniä voi tilata Isoäidin kasvit:lta