BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Kesäkukkasuunnitelmia kesäksi 2013: Pinkkiä ja taivaansinistä

Julkaistu: 18. Februaryta 2013 kello 8:00 - tanja

Inspiraatiokuva: ‘Pinkkiä ja taivaansinistä’ Omat kesäkukkaistutukset kesältä 2012

Tällä viikolla lähdetään tyylimatkalle Intian värikkääseen fiilikseen. Tyyli on kodikas ja kuitenkin ylellinen ja kimalteleva. Värimaailma on voimakas ja rohkea. Päävärinä on  suunnitelmissani viininpunaisen ja pinkin loisteliaat sävyt. Kirkastusta ja valoa istutuksiin saadaan taivaansinisen ja hennon lilan sävymaailmasta. Oranssi hehkuu lämpöisenä. Kylvökukan siemeniä tilataan parhaillaan siemenkauppojen valikoimista.

Tuossa oikealla olevassa kuvassa on ideasuunnitelma kylvettävästä ryhmästä. Keskelle on suunniteltu viininpunaisia daalioita ja pinkkiä kosmoskukkaa. Tummaa ja pehmeää sävyä on saatu kesäpäivänhatuista. Kirsikanpunaisia tsinnioita on istutettu reunoille. Taivaansinistä istutusryhmään saadaan kiinanastereista ja koreatörmäkukasta.

Siemenet kannattaa tilata nyt ja kylvöpuuhat aloittaa huhtikuun alussa.  Nämä kylvökukat kannattaa kylvää hajakylvönä pieniin, halkaisijaltaa n. 8 cm, ruukkuihin. Pienet kylvökukkaruukut istutetaan sitten kesäkuun 10 päivän jälkeen kesäkukkien kanssa ruukkuihin tai avomaalle esim perennapenkin koristeeksi.

Tämä ryhmä on jälleen niin korkea, että siihen kannattaa askarrella esim. pajusta tukiristikko, jonka läpi kasvit kasvavat. Ristikko asennetaan kesäkuussa taimien istutuksen yhteydessä. Kun korkeat kylvökukat ohjaa kasvamaan suoraan ristikon läpi, ei tukemisesta tarvitse huolehtia kesän aikana.

Pinkki kylvökukkarymä:

Dahlia -risteymä ‘Arabian Night’, korkeus 100-120 cm

Kuvaus: Pysty, pensasmainen kasvutapa, suorat ja jäykät varret. Kukkii heinäkuusta pakkasten tuloon(ei kestä pakkasta lainkaan). Tumman viininpunaiset kerrannaiset ja pallomaiset kukat. Juurakot voidaan talvettaa sisätiloissa.

Kasvatus: Juurakot istutetaan ruukkuihin huhtikuussa muutaman senttimetrin syvyyteen. Ruukut pidetään sisätiloissa ja kastellaan niukasti. Kasvit istutetaan ulos hallanvaaran mentyä. Multava, ravinteikas ja vettä läpäisevä maa.

Cosmos bipinnatus, punakosmoskukka, korkeus 120 cm

Kuvaus: Pysty kasvutapa, tukevat ja rehevät ’tillimäiset’ varret. Kukkii runsaasti heinäkuusta pakkasten tuloon suurin, yksittäisin kukin, jotka ovat vaaleanpunaiset.

Kasvatus: Melko ravinteikas, multava ja vettä läpäisevä maa. Liian ravinteikkaassa maassa kukinta alkaa myöhään. Kuihtuneiden kukintojen poistaminen pidentää kukintaa. Kylväytyy helposti itsestään. Maistuu kirvoille, etanoille ja kotiloille.

Rudbeckia hirta var. pulcherrima, kesäpäivänhattu ‘Cherry Brandy’, korkeus 80 cm

Kuvaus: Pysty kasvutapa, roteva, haaroittunut varsi, karvaiset lehdet. Kukkii heinäkuusta pakkastentuloon. Puolikerrannaiset kukat ovat upea yhdistelma ruskean ja tumman roosan murrettuja sävyjä.

Kasvatus: Hieman savipitoinen, ravinteikas ja multava, vettä läpäisevä kasvupaikka. Ei siedä kuivuutta. Kestää muutaman asteen pakkasta.

Zinnia elegans, tsinnia ‘Profusion Cherry’, korkeus 60 cm

Kuvaus: Pysty, pensasmainen kasvi, jolla on jäykät lehdet. Kukkii kesäkuusta syyskuulle. Tämän lajikkeen kukat ovat kirsikanpunaiset ja yksinkertaiset.

Kasvatus: Juuret vaurioituvat herkästi istutettaessa. Ravinteikas ja multava, vettä läpäisevä maa. Varottava kastelemasta suoraan lehdille, homehtuu herkästi. Hallanarka.

Callistephus chinensis, kiinanasteri ‘Silvery Blue’, korkeus 75 cm

Kuvaus: Nopeakasvuinen ja kestävä kasvi.Pensasmainen kasvutapa ja soikeat, karkeakarvaiset lehdet. Kukkii elokuusta pakkasten tuloon. Kukat kerrannaiset ja vaalean lilat.

Kasvatus: Suojaisa kasvupaikka, ravinteikas, multava ja vettä läpäisevä maa, jonka pH on n. 7 eli neutraali. Kasvualusta pitää olla tasaisen kostea.Ravinnetta lisätään joka viikko. kuihtuneiden kukkien poisto lisää kukintaa. Kirvat saattavat kiusata. Houkuttelee mehiläisiä ja perhosia.

Scabiosa atropurpurea, koreatörmakukka ‘Oxford Blue’, korkeus 80-100 cm

Kuvaus: Pysty kasvutapa, ohuet melko kaljut varret, harmaanvihreät lehdet. Kukkii heinäkuusta pakkasten tuloon. Kukkavarsien päissä hennon taivaansiniset kukat.

Kasvatus: Melko ravinteikas, multava ja vettä läpäisevä maa. Kuihtuneiden kukkien poisto pidentää kukintaa. Sulautuu upeasti muiden kukkien sekaan.

Näitä siemeniä voi tilata Exotic Garden:sta