BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Puutarhan huoneet: Oleskelualueen suunnittelu

Julkaistu: 4. Marchta 2013 kello 8:00 - tanja

Puutarhan hiljainen aika helmi-maaliskuussa kannattaa käyttää tulevien puutarhaprojektien suunnitteluun. Ei kannata siis koukuttua television saippuasarjoihin, vaan laittaa mietintämyssy päähän.

Nyt on aika pohtia, mitä puutarhan kohtia aiot kesän alussa peruskunnostaa viherrakentamisen keinoin. Kevään edetessä kasvun ihme valtaa todella nopeasti perennapenkit, kasvimaat ja pensasalueet – toukokuussa puutarhatyönä onkin usein kitkentää, kitkentää ja mainitsinko jo, kitkentää.

Puutarhan oleskelualueen suunnittelu lähtee täällä pohjoisessa ilmansuunnista – kannattaa valita pihan lämpöisin ja suojaisin paikka, jotta oleskelualueesta tulee viihtyisä. Oleskelualueen tyyli kannattaa valita omien mieltymyksien ja tarpeiden mukaan. Tällä hetkellä erilaiset katokset, grillit ja tulisijat ovat suosittuja.

Huomioi muutama perusasia suunnitellessasi oleskelualuettasi (terassia, patiota):

1. Oleskelualue suunnitellaan useimmiten liian pieneksi. Varaa oleskelualueelle riittävästi tilaa. Karkeana mitoitusohjeena 180 cm pöytä tarvitsee mitoitustilaa 280 cm ja 70 cm:n levyinen tuoli tarvitsee tilaa 170 cm. Kun varaat tilaa riittävästi, niin oleskelu on miellyttävämpää.

2. Puutarhaihmiset viettävät yleisesti enemmän aikaa katsellen ihanaa ja houkuttelevaa oleskelualuetta kuin varsinaisesti istuvat siellä. Siksi oleskelualueen ulkonäkö onkin niin tärkeää. Valitse puutarhakalusteiksi parasta, mihin sinulla on varaa. Suomessa taittuvat kalusteet ovat käytännöllisiä, jotta ne mahtuvat pieneen tilaan talvivarastossa. Kun tuon kalusteet ulos äitienpäivän tienoilla (ehkä jo vappuna) pesen puiset kalusteet mäntysuovalla. Mäntysuovassa on itsessään luontaisia puuöljyjä, jotka suojaavaat puun pintaa. Näin voin siirtää kalusteiden varsinaisen öljyämisen lomapuuhaksi heinäkuulle.

3. Terassi kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle keittiötä ja sisäänkäyntiä, jotta ruokien kantaminen ulos on vaivatonta. Mitä helpompaa terassin käyttö on, sitä enemmän siellä tulee vietettyä aikaa.

4. Yritä vastustaa punaisten betonikivien käyttöä. Ne ovat kovin räikeitä. Erityisen kirkas, ja mielestäni epäsopiva, yhdistelmä syntyy punaisten betonikivien ja keltaisen yhdistelmästä.