BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Puutarhatapahtumat: Tulppaanien lumoa Kaisaniemen kasvitieteellisessä 16.3-24.3.2013

Julkaistu: 18. Marchta 2013 kello 8:00 - tanja

Tällä viikolla Kaisaniemen kasvitieteellisessä on jo perinteeksi muodostunut Tulppaanien lumo näyttely.

Else ja Vesa Leivo järjestävät näyttelyn nyt jo viidettä kertaa. Näyttelyyn kannattaa suunnata, koska vanhojen tulppaani- ja narsissilajien lisäksi näyttely toimii kuin lähtölaukaus kevääseen. He työskentelevät Villiniitty-yrityksessään vanhojen sipulikukkalajikkeiden säilymisen puolesta.

Historialliset tulppaanit ja narsissit ovat tällä hetkellä mielettömän suosittuja niin Englannissa, Ruotsissa kuin täällä Suomessakin.

Narsissit viihtyvät kosteassa kasvupaikassaan vuodesta toiseen ja tuovat aikaisella kukinnallaan kevään jo huhti-toukokuun vaihteessa tänne Etelä-Suomeen. Itselläni on historiallisista narsisseista  kerrottu Narcissus ‘Albus plenus Odoratus’ vuodelta 1861, orkideanarsissi Narcissus ‘Thalia’ vuodelta 1916 ja valkonarsissilajikkeista ‘Actaea’ ja ‘Recurvus’. Valkonarsisseja on ollut jo 1600-luvulta lähtien.

Historiallisia tulppaaneita viljellään lähinnä vain museoviljelmillä, kuten Hortus Bulborumissa Alankomaissa, mutta myös kotipihoihin on tarjolla vanhoja puutarhalajikkeita. Tulppaanit luokitellaan pitkälti ulkonäkönsä ja kukinta-aikansa mukaan 15 luokkaan. Vanhoja tulppaaneja minulla on melkein musta ‘Queen of Night’, valkoinen liljatulppaani ‘White Triumphator’, valkovihreäkirjava Spring Green’ ja valkoinen kerrottu ‘Mount Tacoma’ .  Ja näitä vaan haluaa aina lisää…