BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Omenapuiden leikkaus: Työvälineiden huolto

Julkaistu: 11. Marchta 2013 kello 9:50 - tanja

Päivät ovat jo leudompia ja aurinko lämmittää. Maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin on mitä mainioin aika leikata puutarhan puita ja pensaita. Jotta työvälineet säilyvät terävinä ja kunnossa tulee niitä huoltaa. Mikäli leikkaat leikkuuvälineilläsi eri kasveja on hygieniasäännöt hyvä pitää mielessä tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Omenapuiden ja pensaiden leikkuussa omasta mielestäni parhaimmat välineet ovat teleskooppivartinen oksaleikkuri, pitkävartiset oksasakset sekä taskuun taittuva kunnollinen vetosaha paksumpia oksia varten.

Pesu ja puhdistus

1. Ota tarvitsemasi puhdistus- ja huoltovälineet esiin sekä tuo käsityökalut lämpimään. Tarvitset astianpesuainetta, tiskiharjan ja teräsvillaa,alkoholia työkalujen desinfiointiinsekä  tiiviitä riepuja, timanttiviilan, monitoimityökalun ruuvien kiristämistä varten ja öljyä.

2. Pese työkalut astianpesuaineella ja laita kuivumaan

3. Desinfioi pesemäsi työkalut puhdistamalla ne alkoholiin kastetulla rievulla. Desinfiointi on tärkeää tehdä joka kerta, kun leikkuvälineillä siirrytään puusta toiseen. Desinfiointi poistaa tautien lisäksi työvälineistä ruostumiselta suojaavaa öljyä, joten leikkuuvälineet tulee sipaista öljyllä desinfioinnin jälkeen.

Teleskooppileikkurin huolto

Teleskooppileikkurin leikkaava terä teroitetaan timanttiviilalla ja sen jälkeen leikkurin ketju öljytään. Lopuksi öljytyllä rievulla pyyhitään metalliosat ruostumisen ehkäisemiseksi.

Oksasaksien huolto

Oksasaksen leikkaava terä teroitetaan timanttiviilalla. Terän terävyyttä voi koettaa peukalon päähän. Terä on terävä silloin, kun se leikkaa paperia. Mikäli kiinnitysruuvien kireys tarkastetaan ja ruuveja kiristetään tarvittaessa. Ruuvien kohdat öljytään ja samoin kaikki muut metalliosat.

Vetosahan huolto

Vetosahan terää ei pysty teroittamaan. Vetosahan kiinnitysruuvi tarkastetaan ja kiristetään tarvittaessa. Sahan ruuvit ja terä öljytään.