BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Puutarhan trendit 2013

Julkaistu: 25. Marchta 2013 kello 8:37 - tanja

Puutarhasta on tullut ihmisille paikka, josta haetaan elämyksiä ja onnellisuutta. Raataminen ei ole tällä hetkellä muodissa, vaan puutarhassa halutaan nautiskella elämästä, joogata ja juhlia.

Puutarhan käsite on muuttunut.  Puutarha voi olla parveke, piha, siirtola- tai keittiöpuutarha. Jopa julkinen puisto voi olla jollekin puutarha. Jokainen ihminen ansaitsee palan paratiisia asumismuodosta riippumatta. Puutarhat ovat hyvin erilaisia, ja pääosassa on omasta tilasta ja yhteisöllisyydestä nauttiminen.

Tällä hetkellä erityisen suosittua on luonnon  ja rakennetun puutarhan liitto sekä omat juuret . Luonnollisuuden kulmakiviä ovat kasvit, joista puuttuu puutarhamaisuus. Värimaailma on viileä, jopa hentoinen, mutta mukana on myös vastaväripareja kuten keltaista ja violettia. Violetti on  värinä puutarhan beige. Se sopii hyvin lähes joka puutarhaan.

Puutarhan perusrungon muodostavat puut ja upeat yhtenäiset luonnolliset perenna-alueet. Pensaita ei juurikaan tällä hetkellä käytetä.

Pionit ja ruusut alkavat luovuttaa suosikkiasemaansa luonnollisemmille kasveille. Tämän hetken huippumuodikkaat kasvit ovat oranssinen tulikellukka  ja tulipunainen turkinunikko sekä erilaiset kurjenmiekat ja kurjenpolvet. Myös yrttejä ja  hopeisia kasveja, kuten nukkapähkämöä, sekä maata peittävää tuoksumataraa käytetään istutusryhmissä paljon.

Suomalaisen silmään osuu tällä hetkellä luonnonkasvien sekoittaminen luonnollisen näköisten puutarhakasvien sekaan: niittyleinikkiä yhdistetään kulleron kanssa ja  poimulehteä tulikellukan kanssa- myös koiranputkea ja rohtovirmajuurta näkyy maailmalla paljon.  Puissakin on vallalla luonnonmukaisuus: koivut, katsurat, tuohituomet ja pilvikirsikat ovat suosittuja. Ihmisen vaikutus luontoon näkyy puutarhassa siten, että ikivihreät havut ja harvat pensaat leikataan muotoon