BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Kasvimaalla nyt: perunamaan lämmittämistä ja monivuotisten rikkakasvien kitkentää

Julkaistu: 29. Aprilta 2013 kello 10:29 - tanja

Kasvimaan kevätkunnostus on aloitettu. Ensimmäisiä töitä on perunamaan kunnostus. Siemenperunat otetaan sisälle huoneenlämpöön ja valoon. Noin 2 viikkoa- kuukauden idättäminen lisää perunan satoisuutta.  Itse viljelen Nicolaa(satoisa myöhäinen)ja Siikliä (aikainen, hyvänmakuinen). Myös kuohkea ja lämmin maa edesauttaa perunasatoa. Perunamaa kitketään monivuotisista rikkakasveista juurineen ja muotoillaan harjanteiksi.

Rikkakasvi on kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa. Yhteistä rikkakasveille on, että ne ovat yleensä nopeakasvuisia ja voimakkaasti leviäviä. Yksivuotiset rikkakasvit siementävät runsaasti elinaikanaan. Niitä esiintyy alueilla, joita muokataan säännöölisesti, kuten kasvimaalla. Kestorikkakasvit elävät monta vuotta. Niitä esiintyy kaikkialla. Osa kestorikkakasveista leviää siementen avulla, mutta selviää talvesta yleensä paksuuntuneiden varastoelimiensä avulla. Ne voivat myös levitä juurten tai juurakon kappaleista.

Mekaaninen torjunta tarkoittaa rikkakasvien poistamista kitkemällä ja niiden juurien irrottam ista maasta muokkaamalla tai haraamalla. Säännöllinen kitkentä vähentää rikkakasvien määrää paljon tehokkaammin kuin harvakseltaan tapahtuvat tehoiskut.

Monivuotiset rikkakasvit(kestorikkakasvit) kitektään juurineen nuorina, heti niiden ilmestyttä kasvualustaan. Torjunta on tehokkainta silloin, kun ne kitketään mahdollisimman aikaisessa kehitysvaiheessa.

Omasta perunamaastani löysin eilen seuraavanlaisia monivuotisia kestorikkakasveja:(Kuvat ylhäältä alas) voikukka, vuohenputki, maahumala, rohtoraunioyrtti,nokkonen, poimulehti, rönsyleinikki ja juolavehnä.