BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Elämää puutarhassa: Lintujen talviruokinta

Julkaistu: 14. Januaryta 2013 kello 8:00 - tanja

Pimeiden ja kylmien talvikuukausien aikana on tärkeää huolehtia puutarhan linnustosta. Linnut tulevat puutarhaan ruoan perässä ja lintujen talviruokinta onkin tärkeää lintujen suojelua, vaikkei se olekaan aivan halpaa. Linnut palkitsevat kuitenkin vaivannäön jokapäiväisellä pihateatterilla.Itse tarjoan linnuille auringonkukkaa, kuivattuja omenoita ja pihlajanmarjoja, maapähkinää, pientä jyväsekoitusta varpusille, kauraa, talipalloja ja lisäksi vielä talisydämiä, jotka olen valmistanut. Ruoan voi hyvin säilyttää ulkona, kunhan astiat ovat tiiviitä ja kannellisia. Omat linnunruokavarastoni säilyvät hyvänä kylvöpöydän alla kannellisissa muoviastioissa.

Linnut viihtyvät laudalla lähes koko valoisan ajan. Tällä hetkellä puutarhassani käykin ihana kuhina: talon katolla majaansa pitää pulujen kyyhkyslakka; varpusparvi ja punatulkut tekevät  puolestaan vierailuja lintulaudoille läheisestä juhannusruusupensaasta. Talitintit ja sinitiaiset käyvät nakertamassa siemenensä varjomorellin latvustossa ja välillä komea ukkofasaani saapuu majesteetillisesti ruokintapaikalle. Yhtäkkiä kaikki linnut pyrähtävät karkuun ja kaksi röyhkeää harakkaa tallustelevat ruokintapaikalle -lapsien lisäksi minulla on siis tällä hetkellä noin 200 lintua ruokittavana. Onneksi naapurustossa on myös muita lintujen ystäviä, jotta saamme hieman kuluja tasattua. Tällä hetkellä 1, 5 l siemenseosta riittää mainiosti noin 2 päivää.

Oheinen taulukko on Suomalaisesta Lintuoppaasta. Taulukon tiedot perustuvat Lasse J. Laineen omiin ruokintakokeisiin. Sulkumerkit tarkoittavat, että laji käyttää ko. ravintoa lähinnä vain kun se on kuoretonta tai murusina. Miinusmerkki kerott, ettei laji syönyt ko. ravintoa. Pallot kertovat: 3 palloa= syö hyvin halukkaasti ko. ravintoa, 2 palloa= syö mieluusti ko. ravintoa, 1 pallo= kelpaa ruoaksi. Tyhjä tila ilmaisee, että havainnot puuttuvat.

 

Birdlife:n sivuilla on hyvä ohjeistus sinulle, joka vasta aloittelet talviruokintaa: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml