BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Pihan suunnittelu: Pieni piha

Julkaistu: 10. Februaryta 2014 kello 8:00 - tanja

Pihasuunnittelu houkuttaa ja koukuttaa, ja suunnittelutyön voi aloittaa miettimällä omaa unelmapuutarhaansa – mitä siellä on ja mitä siellä ei ainakaan saa olla. Rivitalopiha on pieni, selkeästi rajattu ja useimmiten neliön tai suorakaiteen muotoinen. Rivitalopihassa etupiha ja takapiha muodostavat yleensä täysin erilliset kokonaisuudet, koska ne sijaitsevat talon eri puolilla. Oleskeluun tarkoitettu takapiha aukeaa useimmiten etelä- tai länsisuuntaan, ja pieni sisääntulopuutarha jää talon varjoisalle puolelle.

 Erittäin pienissä puutarhoissa täytyy tehdä valintoja. Yleensa pienissä pihoissa  keskitytään oleskelualueiden suunnitteluun.  Joku antaa pääpainon ruoasta nauttimiselle, toinen haluaa laajentaa olohuoneen ulos, kolmannen lähtökohtana  voi olla rauhoittuminen kiireen keskellä ja neljäs saattaa kaivata koko kasvukauden kestävää kukkien ilotulitusta

Toiveiden kartoittamisen jälkeen sijoita ja mitoita puutarhaasi ne toiminnot, jotka tarvitsette ja haluatte. Rivitaloissa ja paritaloissa on omat pienet puutarhat, joissa on helpompi keskittyä oleskelualueisiin ja muihin puutarhan miellyttävyyttä lisääviin toimintoihin. Rivitalo- ja paritalotontilla on aina myös ns. yleisiä alueita, joille sijoitetaan pyykinkuivatus, lasten leikkialue ja muita yhteisiä alueita.

Suunnittele toimintojen sijoittamisen jälkeen kulkureitit puutarhassasi siten, että liikkuminen eri alueiden välillä on sujuvaa. Toimintojen muuntuminen perheen tarpeiden muuttuessa kannattaa ottaa huomioon: lapset ovat pieniä vain hetken, ja ikääntyminen luo uudet haasteet puutarhan toimivuudelle.

Kun olet päättänyt puutarhan toiminnot, suunnittele puutarhan muotokieli ja mitoitus. Pienessä pihassa kannattaa käyttää geometrisia perusmuotoja, kuten neliöitä ja suorakaidetta. Suorakaiteen ja neliön muodot ovat aloittelijalle helpoimpia käyttää, sillä ne antavat puutarhasta asiallisen vaikutelman ja noudattelevat usein mm. talon arkkitehtuuria hyvin. Suorakaiteen ja neliön muodot ovat kuitenkin puutarhan hoidon kannalta haastavia, koska linjoja täytyy ajan kuluessa oikaista ja pensaita leikata, jotta haluttu vaikutelma säilyy. Perusmuotoja käytetään puutarhassa siksi, että kasvit materiaalina ovat niin pehmeitä ja runsaita, että ne pehmentävät muotoja luonnostaan. Mikäli muodot eivät siis noudattele geometriasta tuttuja perusmuotoja, puutarha näyttää helposti epäsiistiltä ja huolittelemattomalta.

Kun pihassa on korkeuseroja, tarvitaan niiden yhdistämiseksi portaat, askelmat tai luiska. Hyvä nousukorkeus ulkoportaille on 13 -15 cm ja porrasaskelman pituus on 38-40 cm. Betonikivivalmistajilla on  myynnissä valmiita porraselementtejä, jolloin mitoituksesta tulee varmasti sopiva. Korkeuserojen miettiminen on haastavaa, mutta toisaalta pienikin korkeusero tuo heti mielenkiintoa ja vaihtelevuutta pihaan.

Hyvin erilaiset puutarhat ovat kauniita. Tyyliseikoissa muoti ja trendit vaikuttavat valintoihin, mutta tärkein olet sinä itse. Millaisesta puutarhasta sinä pidät? Mikäli et ole selvillä omasta puutarhatyylistäsi, sisustusmakusi ohjaa oikeaan suuntaan. Tyylisi voi olla kukkiva ja romanttinen, leikkisä ja runsas, satoisa hyötytarha tai aistillinen mietiskelypuutarha – oikeastaan mitä vain. Tyyliä korostetaan muodolla, väreillä, materiaaleilla ja kasveilla.

Pienessä tilassa puutarha kasvaa ylöspäin. Köynnökset ja kapeakasvuiset puulajit sopivat pieneen tilaan. Muista ajatella suuria – pieni puutarha ei tarkoita, että siellä pitää kasvaa vain pieniä kasveja. Itse asiassa isot ja komeat kasvit ovat pienessä tilassa useimmiten pieniä ja siroja kasveja parempi ratkaisu. Isoilla kasveilla saat aikaan näyttävyyttä. Ole siis rohkea.

Jos puutarhassasi ei ole tilaa suurille istutusryhmille, karsi käytettäviä lajeja ja lajikkeita. Toista mieluummin rohkeasti muutamaa kasvilajia. Itse olen pitänyt 10–30 erilaista kasvilajia sopivana määränä melko helppohoitoiseen puutarhaan. Mikäli erilaisten kasvien lukumäärä nousee puutarhassasi korkeaksi, tulee lopputuloksesta levoton ja sekava. Lisäksi kovin monimuotoisten istutusalueiden hoitaminen on hyvin haastavaa.