BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Pihan suunnittelu: Vanhan pihan uudistaminen

Julkaistu: 24. Februaryta 2014 kello 9:55 - tanja

Piha vaatii huoltoa kuten kotikin ja välillä piha tarvitsee oikein kunnon peruskorjauksen. Usein pihan kunnostus tulee ajankohtaiseksi, kun talon omistajat vaihtuvat. Myös kodin katto-, julkisivut tai salaojaremontti saa pihan näyttämään siltä, että pieni kunnostus on poikaa. Viimeistään piha peruskorjausta tulee harkita silloin, kun vanhat käytävät ovat nurmettuneet, päällyste halkeillut, kasvillisuus ränsistynyt ja kasvanut varjostamaan koko pihan, nurmikko on tiivistynyt ja sammaloitunut sekä perennapenkit hävinneet tai vuohenputki on vallannut penkit

Vanhan pihan korjaussuunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, mitä kaikkea pihassa täytyy korjata vai pistetäänkö koko piha uusiksi. Tässä kohtaa on paljon hyötyä pihan inventoinnista.

Piharemontissa kannattaa yleensä uudistaa pihan tilanjako toimivaksi. Nykyään painotetaan oleskelualueita eikä enää haluta niin isoja hyötyviljelmiä kuin ennen. Oleskelualueelle paras paikka on aurinkoinen ja suojaisan lämmin kohta tontilla. Samoin autot vievät nykyään tilaa pihasta.

Peruskorjauksen avulla piha voidaan joko palauttaa alkuperäiseen asuunsa tai sen ilmettä ja toimintoja voidaan muuttaa paremmin nykyajan vaateita vastaavaksi. Kun kunnostusta mietitään, niin samalla on hyvä pohtia myös pihan sähköt ja valaistus viihtyisäksi ja turvalliseksi. Peruskorjausta mietittäessä pohditaan myös aikataulua ja kustannuksia. Mikäli teetät työt ammattilaisella, niin suunnitteluapua löydät minulta tai muilta Maisemasuunnittelijat Ry:n (www.maisemasuunnittelijat.fi ) jäseniltä. Viherrakentamisessa sinua palvelee Viheraluerakentajat Ry:n (www.viheraluerakentajat.fi ) ammattilaiset. Keväällä kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Yleensä kevätinnostus alkaa kaikilla samanaikaisesti ensimmäisten auringonsäteiden ja muuttolintujen kanssa. Ammattilaiselle kannattaa kertoa budjetti rehellisesti, niin silloin päästään yhdessä parhaaseen lopputulokseen.