BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Vuoden Vihertaitaja 2014 (yksityispihat): Hyvinkään Tieluiska ja maisemasuunnittelu tanjanieminen

Julkaistu: 11. Februaryta 2015 kello 13:36 - tanja

Valtakunnalllisilla Viherpäivillä palkittiin 10.2.2015 Vuoden Vihertaitaja 2014 -palkinnolla Villa Hupulus. Palkinnolla palkitaan vuosittain paras viherrakennuskohde. Sarjoja on kolme: yksityispihat, taloyhtiöpihat ja julkiset kohteet. Villa Hupulus voitti yksityispihat-sarjan. Pihan rakentamisesta vastasi Hyvinkään Tieluiska ja suunnittelusta maisemasuunnittelu tanjanieminen.

Kyseessä on uudiskohde ja tavoitteena oli saada upean merenrantatontin maisema palautettua rakennustyömaan jäljiltä. Tontin rakennukset: päärakennus, vierasmaja, saunamökki ja varasto tuli sovittaa maisemaan.Istutuksia tai hoidettavaa nurmea ei haluttu.Erikoistoiveena asiakkaalla oli siiderin valmistukseen soveltuva omenatarha, joka tuli suojata peuroilta ja muulta pienriistalta.Lisäksi toivottiin uimarantaa saunan eteen sekä kulkureittiä venelaiturille.Oleskelualueet olivat pääosin terasseina päärakennuksen ja vierasmajan välittömässä läheisyydessä

Ennen kuvia:

   

     
     

Reitit toteutettiin sorapintaisina ja omenatarha rajattiin upealla luonnonkivimuurilla ympäröivästä metsästä. Kivimuurin päälle asennettiin maksaruohomatto keventämään vaikutelmaa. Asiakas piti muuria niin onnistuneena, että rajausta jatkettiin vielä suunniteltuakin pidemmälle. Jotta omenatarhan rajauksesta ei olisi tullut liian raskas, niin rakennusten puoleiset aidat toteutettiin harmaantuneesta puusta. Kunttaverhoukset onnistuivat hyvin. Uusi hiekkaranta sulautuu maisemaan siten, ettei siitä edes huomaa, että se on ihmiskäden rakentama eikä luonnon hiekkaranta. Tavoitteena oli ’hankolainen’ fiilis, jossa onnistuttiin.

Suunnittelu oli haastavaa, koska tavoitteena oli täydellisen luonnontilaisuuden illuusio. Mitään ns. koristeistutuksia ei haluttu. Muutama kataja suunniteltiin pahimmin rikkoutuneille alueille. Myös materiaalivalinnat olivat hyvin tarkkoja, koska esim päärakennuksen sokkelikiveksi oli valittu rakkakiveä. Näin ollen perinteiset viherrakentamisen materiaalit eivät tulleet kysymykseen.
Oman haasteensa vihersuunnittelijalle toi siiderinvalmistukseen soveltuvan omenatarhan suunnittelu. Siideriomenoissa hapokkuuden ja sokerinsuhdesekä värin muodostus on merkitsevää, ja suomalaiset omenalajikkeet ovat näiden ominaisuuksien pohjalta hyvinkin poikkeavia. Lisäksi asiakas halusi tehdä siideriä sekä kesä-, että talvilajikkeista. Suuren määrän tutkimustuloksia kahlanneena päädyin suunnittelemaan tarhan seuraavilla lajikkeilla:

Suositeltavia lajikkeita siiderin tuotantoon

Syyslajikkeet: Kypsyvät syys-lokakuussa
Dolgo-marjaomena,1 kpl punaista väriä, kestävä rupea vastaan, hyvä pölyttäjä
Grenman, 2 kpl, suhteellisen terve. mehu hivenen liköörimäistä
Harlamovski, 2 kpl ,aikainen ja runsassatoinen, terve puu
Juuso,2 kpl, ilmeisen vastustuskykyinen rupea ja muumiotautia vastaan

Talvilajikkeet: kypsyvät lokakuussa
Wealthy,2 kpl, talvilajike sadoltaan hyvä, parhaita mehuomeniamme
Åkerö,3 kpl, talvilajike, voimakas aromi, viljely kääpiöpuuna

Myös maanpeitekasvin valinta hedelmätarhaan ja imeytyskentän päälle oli haasteellista. Asiakas ei halunnut nurmea, mutta maa hedelmätarhassa oli hyvinkin multava ja ravinteikas. Päädyimme valkoapilaan, joka pysyy matalana.

Jälkeen kuvia: