BLOGI

Takaisin Blogin Etusivulle

Kevään haikailua tammikuussa

Julkaistu: 1. Januaryta 2013 kello 8:00 - tanja

Tammikuu on kaipauksen kuukausi. Kasvit lepäävät lumipeitteen alla. Nyt alkaa puutarhan suunnittelu. Siemenkuvastot ilmestyvät postilaatikkoon: eilen tupsahti jo isoäidin kasvien siemenluettelo.  Ihanat listat uusia lajeja ja lajikkeita.

Paljon vaikeita päätöksiä siitä, mitkä kasvit saavat vielä uuden mahdollisuuden edellisen vuoden epäonnistumisista huolimatta.  Lukematon määrä luonnoksia on skissattu: mitä kokeilisi tänä vuonna… värejä, muotoja, unelmia, suunnitelmia. Kertakaikkiaan uusi alku.

 

Kuitenkin täytyy muistaa tämä hetki ja nauttia siitä. Lintujen ruokinta tuo eloa talvipuutarhaan. Eilen näin harvinaisen vieraan: pyrstötiaisen, ja tunsin käsittämätöntä ylpeyttä ja onnea. Kesällä ruokintapaikan kohdalla kasvaa mattona pieniä auringonkukan taimia – itse asiassa nuo upeat auringonkukat kulkeutuvat lintujen mukana vähän sinne ja tänne puutarhassani. Ja hyvä niin.

Vaikka auringonkukat tupsahtelevat hieman suunnittelemattomasti esiin, niin se on lintuystävieni panos puutarhani suunnitteluun. Välillä auringonkukat näyttävät melko honteloilta huojuessaan kasvimaan reunassa tai daaliapenkin kupeessa. Kuitenkin tuo suunnittelematon kauneus tuo juuri sen pienen yllätyksellisyyden elokuussa.

Päivittäisillä puutarhakävelyillä kiinnitän erityistä huomiota lehtien alla oleviin silmuihin: näkyykö mitään, onko henkeä?

 

Joka vuosi sama ihana ihmettely, uuden odotus ja kaipaus. Tämä puutarhanhoito on odottamista: laskee vain viikkoja ja päiviä kevääseen. Siellä se pieni lumikello jo saattaa odottaa maan povessa leutoja säitä ja auringon pilkahdusta. Elä omalla tavallasi.