Flower Jam 2019 Moskova, hopeamitali sarjassa 'Pienet näyttely­­­­puutarhat'

Moskovassa järjestettävä Flower Jam on niin projektien ja vierailijoiden määrän kuin näyttelytilan suhteen tällä hetkellä maailman suurin maisemasuunnittelufestivaali ja -kilpailu. Viime vuonna festivaali järjestettiin kolmannen kerran ja 260 hakemuksesta 42 kilpailutyötä valittiin toteutukseen. Festivaalilla on aina joku teema, ja tällä kertaa kilpailuteemana oli ’jatkuva kukinta läpi kesän’. Kilpailun järjestää ja rahoittaa Moskovan kaupunki. Festivaalipuutarhat ovat mielestäni sekoitus näyttelypuutarhoja ja kukkaisviikkoja: puutarhojen päätehtävänä on virkistää ja viihdyttää moskovalaisia.

Kilpailu on monivaiheinen ja kilpailusarjoja on 5, joista yksi on suunnattu alan opiskelijoille. Tammikuun aikana lähetetään esittelykansio omista aikaisemmista suunnittelutöistä ja kilpailuehdotus festivaalipuutarhasta sekä toivomus sarjasta, johon aikoo osallistua. Helmikuun aikana Moskovassa järjestetään festivaaliin liittyvä ammattilaisseminaari, jossa on puheenvuoroja festivaaliin liittyvästä teemasta (Viime vuonna siis monipuolinen kasvien käyttö, dynaamiset istutukset ja ekologisuus viherrakentamisessa). Luennoitsijoita tuli Venäjän lisäksi niin Isosta-Britanniasta, Italiasta kuin Ruotsista.

Suomalaisille kilpailijoille kävi kilpailussa hyvin, sillä kaikki kolme kilpailuun osallistunutta puutarhaa pääsivät jatkoon ja toteutukseen. Meidän näyttelypuutarhamme yhdessä maisema-arkkitehti Tiina Holmbergin kanssa sai innoituksensa Reino Helismaan ikiklassikosta Päivänsäde ja menninkäinen (The Sunray and The Goblin). Puutarha oli jaettu muurilla kahdeksi eri maailmaksi: aurinkoinen, hopeansävyinen puoli ja metsäinen, tumma puoli. Menninkäinen näkee rakastettunsa ainoastaan peilin kautta. Ihmiset pääsevät liikkumaan maailmojen välissä vapaasti kultaisen portin kautta.

Istutukset kunnioittavat pohjoisen luonnon henkeä, jossa puut ja pohjakasvillisuus ovat läsnä, mutta pensaskerrosta ei ole. Havukasvit rajasivat muuttumattomina vaihtuvia istutuksia. Kasvien värityksen mittasuhteet noudattivat luonnon omaa harmonista asteikkoa, kultaista leikkausta.

Olimme Tiinan kanssa etukäteen kuvitelleet jatkoon pääsemisen olevan meille paras tarjolla oleva kokemus, olemmehan jo aika kokeneita ammattilaisia molemmat. En olisi voinut olla enemmän väärässä. Mentorointilaisuudessa kaikki kohteliaisuus riisuttiin ja kilpailutyöt kritisoitiin yksityiskohtaisesti. Oli elämys saada omaan sisältöön kohdistuvaa ammatillista ohjausta. Ohjauksen jälkeen kilpailutyöt työstettiin rakennussuunnitelmiksi

Kilpapuutarhan rakentamisen suurin yllätys oli materiaaleissa. Olimme suunnitelleet puutarhan luonnonmateriaaleja käyttäen, mutta paikan päällä metalli ja kivipinnat oli korvattu vanerista tehdyillä lavastepinnoilla. Lavasteet olivat onnistuneet, mutta olisimme ehkä tehneet toisenlaisia materiaalivalintoja, jos olisimme tienneet tästä etukäteen. Kasvivalinnat myös muuttuivat aivan viime hetkellä, mikä aiheutti lisäjännitystä. Muuten työ sujui ryhmässä hyvin ja saimme puutarhan ajoissa valmiiksi.

Kilpapuutarhat rakennettiin kesäkuussa ja ne aukesivat juhannuksena ja festivaali jatkui koko kesän. Parasta kilpailemisessa oli itsensä haastaminen ja uudet tuttavuudet. On kiva heittäytyä pitämään hauskaa tietämättä lopputulosta täysin etukäteen. Kävimme myös monia kiinnostavia keskusteluja puutarha-alan ammattilaisten kesken.

Mitalit jaettiin syyskuussa ja suomalaiset kisapuutarhat sijoittuivatkin hienosti kilpailussa. Saimme Tiinan kanssa hopeamitalin sarjassa 'Pienet näyttelypuutarhat', Heidi Hannus sai myös hopeamitalin samassa sarjassa työllään 'Harmony of Diagonals' ja Kairi Meos kultamitalin sarjassa 'Keskikokoiset näyttelypuutarhat', työllään 'Topographical Flower Stories'. Tänä vuonna laitoimme kaikki myös ehdotuksemme menemään, mutta kisa oli tiukkaa ja tänä vuonna Suomea edustamaan lähtee ainoastaan Heidi Hannus sarjassa 'Social Gardens'. Onnea Heidille!

Näyttelypuutarhoista inspiroituneina olemme Tiinan kanssa kirjoittaneet uuden kirjan, joka julkaistaan Kevätmessuilla huhtikuun alussa. Kirja kantaa nimeä: 'Unelmien puutarhat, käytännön ideoita maailmalta' (kustantaja: Readme.fi). Kirjasta löydät tällä hetkellä pinnalla olevia puutarhatrendejä ja ideoita niin kasvillisuuden, pintamateriaalien kuin kasvillisuuden osalta. Kirjassa myös lisää tarinoita Moskovan Flower Jamista sekä Heidin ja Kairin kilpailukokemukset. Pääset myös tutustumaan Taina Suonion 'The Roots in Finland Kyrö Garden' näyttelypuutarhaan, joka palkittiin RHS Chelsea Flower Showssa 2019 ja oli ensimmäinen suomalainen puutarha koko Chelsea Flower Shown historian aikana.